maandag 14 april 2008

Tips om de betrouwbaarheid van een site te controleren

Tips om de betrouwbaarheid van een website te checken
Tip 1
Op websites staan regelmatig advertenties. Op die manier willen websitemakers geld verdienen. Belangrijk voor de betrouwbaarheid is of deze advertenties wel goed gescheiden zijn van de informatie op de website.
Tip 2
Kijk goed of de site goed onderhouden is, alle links werken en er bijvoorbeeld geen spelfouten in staan. Iemand die betrouwbare informatie wil geven, let ook op deze dingen.
Tip 3
Meestal kun je de maker van de site vinden onder knoppen als Over ons, About us, Help, Colofon, Disclaimer.
Tip 4
Als je contact zoekt met de maker, dan krijg je meestal een mail waarin het mailadres al is ingevoerd. Aan dit mailadres kun je vaak goed zien wie de maker van de site is.
Tip 5
Let op adressen waar een ~ (tilde) in voorkomt. Het gaat dan meestal om particuliere pagina’s. Deze pagina’s kunnen minder betrouwbaar zijn.
Tip 6
Hoe kun je de publicatiedatum van een website achterhalen? De publicatiedatum geeft aan wanneer de website voor het laatst is aangepast. Deze truc werkt niet altijd, maar je kunt het in ieder geval proberen.
Dat gaat als volgt:
Ga naar de website waar je de datum van wilt weten
Vul in de adresbalk: javascript:alert(document.lastModified)
Druk nu op enter
Je krijgt nu in het scherm een venster te zien. In dit venster zie je een datum. Die moet je zo lezen: maand-dag-jaar. Deze datum geeft aan wanneer de website voor het laatst is bijgewerkt.
Tip 7
Ga nooit af op één website. Kijk of je dezelfde informatie of feiten ook op andere websites kunt vinden. Maar pas op: soms nemen makers informatie van elkaar over. Je kunt dat zien omdat bijvoorbeeld elke keer dezelfde zin is gebruikt. Of dezelfde opsomming. Dan is dat geen goede check. Je hebt dan namelijk kans dat makers ook elkaars foute informatie hebben overgenomen.Het beste is als je de informatie ook checkt op andere plekken. Bijvoorbeeld in boeken of encyclopedieën. Soms is het verstandig om ook even naar de bibliotheek te gaan om informatie te checken.
Tip 8Als je een onwaarschijnlijk verhaal leest, ga er maar vanuit dat het niet waar is. Bekijk de onzin maar eens op www.broodjeaap.nl

Geen opmerkingen: